Hoe en wat: Gas
Wat zou je moeten zonder. Even een eitje bakken voor bij het ontbijt, of ’s avonds lekker de gaskachel aan. Gas brengt comfort en gemak naar de wereld van kamperen, of je nou met de caravan op vakantie gaat of juist op een primitieve wijze de bergen in trekt. In dit blog zal ik je uitleggen hoe ook jij gemakkelijk en veilig gebruik kan maken van gas tijdens je vakantie.
Beginnen bij het begin
Bij het gebruik van gas is het erg belangrijk dat je de juiste onderdelen gebruikt die goed op elkaar aansluiten zodat gas zonder enig probleem van de gasfles naar het gastoestel of de leiding loopt. Zo is het verstandig om te beginnen bij de opslag van het gas. Gas kan op twee manieren worden opgeslagen: in gasflessen voor grotere volumes gas of in wegwerpblikjes voor de wat kleinere volumes.
Grote gasflessen komen het meeste voor bij gebruik op de camping en worden voornamelijk gebruikt bij gastoestellen die relatief gezien gemiddeld tot veel gas verbruiken. De drie vragen die je jezelf kan stellen bij het kiezen van een gasfles zijn:
- Hoeveel gas heb ik nodig?
- Is het gewicht van de gasfles voor mij van belang?
- Welk formaat van de fles is voor mij van belang?
Te veel gas aanschaffen is opzich niks mis mee, alleen is dat extra gewicht dat je mee moet nemen wel vervelend. Hetzelfde geld eigenlijk voor het gewicht van de fles zelf. Als je constant de fles moet verplaatsen is het handiger om een fles aan te schaffen die wat lager in gewicht is. Ook de afmetingen van de gasfles kunnen van belang zijn als je maar weinig ruimte hebt waarin de fles komt te staan. Nu zijn er een aantal soorten flessen die allemaal net iets van elkaar verschillen. Deze flessen hebben allemaal een propaan/butaanmix als gasinhoud.
Gasflessen bij Kampeerwereld
Hier staat een lijst van alle gasflessen die wij verkopen en daarbij het leeggewicht en de inhoud van deze flessen:
Campingaz is duurder, waarom?
Wat opvalt is de prijs tussen de verschillende soorten gasflessen, Campingaz flessen zijn een stukje duurder dan de rest. Dit komt omdat deze flessen koopflessen zijn en je dus daadwerkelijk de fles koopt in tegenstelling tot een ruilfles die je om blijft ruilen en uiteindelijk weer inlevert voor statiegeld.
Een groot voordeel van de Campingaz flessen is dat ze binnen Europa bijna overal verkrijgbaar zijn. Dat is voor de andere flessen niet of nauwelijks het geval, deze zijn eigenlijk alleen maar verkrijgbaar binnen Nederland en soms ook in België.
Wegwerp gasblikjes
Naast deze gasflessen bestaan er ook nog kleine wegwerpblikjes die voornamelijk bedoeld zijn voor compacte 1-pits gasbranders of voor zijbranders op verschillende barbecues. Deze gasblikjes zijn makkelijk in een rugtas mee te nemen door hun kleine volume en lage gewicht. Door het lage gasverbruik van de 1-pits branders zijn deze wegwerpblikjes vaak een praktische optie voor mensen die de bergen in trekken en zo compact en licht mogelijk op reis willen gaan. Hoelang je met een wegwerpblikje doet hangt volledig af van het gasverbruik van je gasbrander. Vaak staat het maximale verbruik van het brandertje op de verpakking of anders is deze ook wel op het internet terug te vinden.
Let bij deze gasblikjes wel goed op de aansluiting. Zo heeft Campingaz een andere aansluiting dan de rest waardoor wegwerpblikjes van Campingaz alleen op branders passen die ook van Campingaz zijn. De meeste andere merken maken bij hun gasbranders gebruik van een schroef aansluiting die ongeveer 90% van alle soorten wegwerpblikjes hebben.
Er zijn gelukkig al wel gasbranders op de markt waarop alle blikjes passen ongeacht het soort aansluiting.
Kampeerwereld tip:
Er zijn ook kleine gasbranders die op zowel de schroefgasblikjes werken of de blikjes van Campingaz.
Gasdrukregelaar
Nu je een gasfles hebt gekozen die voor jouw situatie goed geschikt is, is het tijd om een bijpassende gasdrukregelaar te zoeken. Maar wat is dit kleine, ronde apparaatje nou eigenlijk en waarom zou je het nodig hebben? Heel simpel, in een gasfles zit een gasmengsel dat onder druk is opgeslagen. Als je een directe verbinding zou maken van je gasfles naar je gastoestel, dan komt er door de druk in de fles in een te korte tijd veel te veel gas in het kooktoestel. Dit wil je niet, dus zet je een gasdrukregelaar op je gasfles. Deze zorgt ervoor dat de druk die in de fles zit verminderd wordt tot een hoeveelheid die het gastoestel aan kan.
Nu lijken de verschillende soorten gasdrukregelaars erg op elkaar, maar ze zijn zeker niet allemaal hetzelfde. Welke gasdrukregelaar je kiest hangt af van een aantal factoren:
- Voor welke druk is je gastoestel gemaakt?
- Is de gasfles op een caravan of ander vast systeem aangesloten?
- Welke gasfles heb je?
Om te beginnen bij de eerste factor: De meeste gastoestellen die je nu tegen zult komen zijn gemaakt voor een druk van 30 mb. Om deze reden zijn de meeste gasdrukregelaars dus ook gemaakt om 30 mb aan druk door te laten. Toch zijn er uitzonderingen waarbij je een 50 mb gasdrukregelaar nodig zult hebben. Sommige oudere gastoestellen zijn namelijk gemaakt voor een druk van 50 mb. Ook gastoestellen uit Duitsland zijn gemaakt voor 50 mb aan druk. Vaak staat de hoeveelheid druk die je gastoestel nodig heeft aangegeven op de doos van het toestel, op het toestel zelf of is dit terug te vinden op het internet.
Gebruik je de gasfles voor een caravan, camper of iets soortgelijks en staat de gasfles in een gas bun (afgesloten ruimte met opening aan de onderzijde)? Dan is het belangrijk dat je een gasdrukregelaar kiest met een afblaas (overdrukbeveiliging). Deze zorgt ervoor dat er bij een overdruk (≥100 mb) geen extra druk in de vaste leidingen en toestellen komt, wat voor een gevaarlijke situatie kan zorgen. In plaats daarvan zal de gasdrukregelaar de overdruk in de gas bun leeg laten lopen.
Kampeerwereld tip:
Let op: gebruik NOOIT een gasdrukregelaar met afblaas als de gasfles niet in een gas bun staat. Stel je voor dat je aan het koken bent op een gastoestel waarbij je gasfles naast het toestel staat. Als er dan overdruk ontstaat waarbij de gasdrukregelaar gas zal laten leeglopen naast het gastoestel dat aan staat kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan! Gebruik een gasdrukregelaar met afblaas dus ALLEEN als de gasfles in een gas bun staat.
Als laatste factor is het ook belangrijk dat je een gasdrukregelaar kiest die op je gasfles past. Hierbij is het dus belangrijk dat je weet welke gasfles je hebt of gaat aanschaffen en wat voor soort aansluiting daarop zit. Campingaz heeft - net zoals bij de wegwerpblikjes – een andere aansluiting dan de rest. Heb je een Campingaz gasfles, kies dan een gasdrukregelaar die voor deze flessen bedoeld zijn. Zo niet, kies dan een andere gasdrukregelaar die niet op een Campingaz gasfles past. Ook zijn er gasdrukregelaar met een directe POL-aansluiting. Deze worden voornamelijk gebruikt voor hervulbare gasflessen.
Ook bestaat er een kleine selectie aan gasdrukregelaars waarop wegwerp gasblikjes gezet kunnen worden. Zo kan je ook deze blikjes gebruiken voor wat grotere gastoestellen.
Gasdrukregelaars gaan helaas niet je hele leven lang mee en moet je om de zoveel jaar vervangen. In verband met rubbers in de gasdrukregelaars die na verloop van tijd uitdrogen en de regelaars niet betrouwbaar maken raden wij aan om je gasdrukregelaar om de 5 jaar te vervangen.
Aansluitingen
Met een gasfles en gasdrukregelaar in handen kan je eindelijk beginnen met koken, of toch niet. De laatste stap die je moet maken voordat je aan de slag kan is het aansluiten van de gasdrukregelaar op je gastoestel of op de vaste leiding als je een caravan of camper hebt. Het eerste waar je naar moet kijken is de lengte van de gasslang die je in ieder geval nodig zal hebben om van je gasdrukregelaar naar het eindpunt te komen. Koop altijd de lengte die je nodig hebt en dan nog een stukje langer zodat je nooit te kort komt. Je kan altijd een stukje van de gasslang afknippen. Net zoals met gasdrukregelaars raden wij aan om de gasslang na 5 jaar - gezien vanaf de productiedatum (staat op de slang) - te vervangen wegens uitdroging.
Nu je de juiste lengte gasslang hebt kan je de ene kant op de gasdrukregelaar zetten en de andere kant op je gastoestel of leiding en klaar is kees! Alleen mis je nu nog een erg belangrijk onderdeel van het hele verhaal. Als je een gasslang volledig gasdicht op een gasdrukregelaar, toestel of leiding aan wil sluiten is het belangrijk dat je de juiste aansluiting gebruikt die op het toestel, gasdrukregelaar of de leiding past. Deze aansluiting kan al op je gasslang zitten of kan je los aanschaffen. Zo zijn er een aantal veelvoorkomende aansluitingen:
- ¼ links (of kwartlinks) schroefdraadaansluiting
- Slangpilaaraansluiting
- Knelkoppeling
- Snelkoppeling (niet te verwarren met de knelkoppeling)
De ¼ linkse aansluiting en de slangpilaar zijn de meest voorkomende aansluitingen op gasdrukregelaars en gastoestellen. De knelkoppeling wordt voornamelijk gebruikt om een gasslang op een vaste leiding aan te sluiten. Een wat bijzondere aansluiting is de snelkoppeling. Deze aansluiting wordt vaak gebruikt in combinatie met een andere aansluiting om snel je gasslang van een ander element te kunnen ontkoppelen. Ook zie je deze aansluiting vaak in inbouwdozen van caravans of campers. Zoals er net al gezegd werd kunnen deze aansluitingen al vast aan een gasslang zitten, wat meestal voor een veiliger en makkelijkere installatie zorgt van het aansluiten op een gasfles.
Het is dus belangrijk dat je weet welke aansluiting er op je gasdrukregelaar zit om de juiste aansluiting op je gasslang te hebben. Heb je een slangpilaaraansluiting op je gasdrukregelaar? Dan kan je de slang met een slangklemmetje over de slangpilaar vastzetten. Als er buitenschroefdraad op de gasdrukregelaar zit dan heb je een ¼ links binnenschroefdraadse aansluiting nodig. Wil je de gasslang op een koperen leiding aansluiten dan is het belangrijk dat je een knelkoppeling op je gasslang hebt zitten om zo de gasslang om de koperen leiding heen te knellen.
Gasslang persen
Gasslangen, je hebt ze nodig maar meestal kijk je er verder niet naar om
Als ze gescheurd zijn of niet passen haal je een nieuwe gasslang. Koop je een nieuw gastoestel dan neem je een slang mee om hem aan te kunnen sluiten. Tot zover niks bijzonders maar hier even een klein stukje over de rest van het verhaal over gasslangen.
Om gas van de fles naar je gastoestel te krijgen heb je bijna altijd een stuk flexibele gasslang nodig. De fles moet immers worden verwisseld als deze leeg is en het toestel is vaak verplaatsbaar. Daardoor moet er een stuk slang tussen om deze bewegingen op te kunnen vangen. Ook is de overgang van de ene naar de andere aansluiting vaak te realiseren door een slang met aan elke kant een andere aansluiting. Verder is het verstandig om de slang elke 5 jaar te vervangen om onveilige situaties voor te zijn!
Nu hebben we al een ruim assortiment aan gasslangen. Zowel losse slang die je met wormklemmen over een slangtule kan klemmen als slangen met aangeperste koppelingen die direct op de drukregelaar en gastoestel of een vast gas systeem worden aangesloten.
Op maat gemaakt
Tot zover kunnen wij al veel klanten van dienst zijn maar naast de veel voorkomende situaties die hierboven zijn beschreven hebben wij ook regelmatig klanten met de wens om een minder vaak voorkomende combinatie van aansluitingen veilig te kunnen verbinden. Ook willen mensen steeds vaker van de slangklemmen af en kiezen zij voor de geperste gasslang die veel degelijker is. Voor deze groep klanten hebben wij een pers machine aangeschaft. Met onze ruime kennis in de gas artikelen hebben wij gekozen om vanaf 2022 ook zelf slangen te gaan persen zodat we nu eigenlijk bijna iedere aansluiting en afmeting kunnen maken naar wens van de klant. We persen geen slangen voor gebruik op hoge druk, dus alleen slangen voor na de drukregelaar!
In plaats van een zakje verloopstukjes kunnen we nu een klant met een op maat geperste gasslang naar huis sturen waarbij de veiligheid en het gemak voorop staat. Als bonus ziet het er ook veel fraaier uit. Ook gaan wij nog een stapje verder met onze aansluitingen die we aan de slangen kunnen persen zodat we zelfs voor het aansluiten van de minst voorkomende aansluitingen meestal een geschikte oplossing hebben.
Wat kost een persing?
Zo’n geperste gasslang zal wel duur zijn zeker, nou dat valt best mee en in veel gevallen zijn de totale kosten zelf lager omdat je bepaalde verloopstukken niet meer nodig hebt. Dit komt dan de veiligheid en het gemak weer ten goede! We berekenen de kosten op de volgende overzichtelijke manier: een starttarief van €9,95. Daarnaast betaal je de kosten van de gebruikte materialen. Geperste slangen zijn er al vanaf circa 16 euro.
Alle combinaties zijn mogelijk
Op dit moment hebben wij zo'n 20 verschillende aansluitingen op voorraad die we aan de slang kunnen persen, hiermee kunnen wij 400 verschillende combinaties van aansluitingen maken. Ook hebben wij pershulzen van RVS, speciaal voor de botenwereld waar dit door verschillende verzekeraars vereist is. Als je een kookplaat op aardgas wil ombouwen naar propaan/butaan hebben wij hiervoor ook onderdelen voor je. Samen met het deskundige advies van onze collega’s hebben we dus voor bijna alle situaties een goede oplossing.
Regel dit van te voren
- Maak veel en duidelijke foto’s van de aansluitingen en de bestaande situatie
- Controleer of het systeem op 30 of 50 mB werkt
- Neem, als het kan, de gas aansluiting mee en het bijbehorende apparaat. Lukt dit niet? Meet de Ø diameter van de gasslang en de aansluiting op en maak hier een foto van
- Meet alvast op hoe lang de slangen kunnen of moeten zijn
- Maak een tekening hoe je de nieuwe situatie wil hebben
Handige tips
Na het aanschaffen van de juiste gasfles met een bijpassende gasdrukregelaar en gasslang kan je alles in elkaar gaan zetten. Toch is er nog wel wat advies dat ik jou mee zou willen geven om het in elkaar zetten zo makkelijk en simpel mogelijk te houden.
Ten eerste: houd de verbinding tussen je gasdrukregelaar en gastoestel of leiding zo simpel mogelijk met zo weinig mogelijk aansluitingen/koppelstukjes. Hoe meer van zulke koppelstukjes, hoe groter de kans dat er toch ergens iets fout gaat. Less is more...
Als tweede: gebruik jij je gastoestel maar voor een paar keer en ruim je hem daarna al op? Zet dan een snelkoppeling op je gasdrukregelaar zodat je het gastoestel snel van de gasfles kan loskoppelen zonder dat je elke keer moeite moet doen als je de gasslang van de gasdrukregelaar af wilt halen.
Derde puntje: gebruik moersleutels om de verschillende onderdelen aan elkaar vast te maken. Op deze manier weet je zeker dat alles volledig gasdicht is aangesloten. Een verstelbare moersleutel is hiervoor erg praktisch en ook gemakkelijk om mee te nemen.
En als laatste: Ben je niet helemaal zeker over de manier waarop je iets hebt aangesloten of ben je vergeten hoe bepaalde onderdelen op elkaar aansluiten? Vraag hulp aan mensen met kennis over gasaansluitingen voordat je zelf aan de slag gaat en er mogelijk gevaarlijke situaties ontstaan. Natuurlijk kan je in zo'n situatie ook altijd ons even bellen!
Alle type gasflessen bij Kampeerwereld
Type gasfles | Leeggewicht (kg) | Inhoud (kg) |
Duitse gasfles | 5 tot 9 kg | 5 kg |
Primagaz stalen gasfles | 10-16 kg | 10,5 kg |
Benegas Comfort Steel 6 kg | 4,6 kg | 6 kg |
Benegas Comfort Steel 10 kg | 6,3 kg | 9,5 kg |
Benegas Light 5 kg | 3,8 kg | 5 kg |
Benegas Light 7,5 kg | 4,5 kg | 7,5 kg |
Benegas Light 10 kg | 5,3 kg | 10 kg |
Campingaz 901 | 1,3 kg | 0,5 kg |
Campingaz 904 | 3 kg | 1,8 kg |
Campingaz 907 | 3,7 kg | 2,7 kg |